Yolanda Fashion Modevakschool

6 december 2013

Maxima en het PTT Postzak jasje.

De immer populaire Maxima heeft veel reacties losgemaakt met het PTT Postjasje van Jan Taminau.

We hebben ondertussen al vele variaties van het PTT Postzakjasje gezien, maar allemaal hebben ze de letters PTT Post erop.
Deze cursist wilde zo goed als mogelijk het zelfde jasje namaken. Echter omdat ze nog maar heel weinig naai-ervaring heeft, heb ik haar veel geholpen en het patroon makkelijker te naaien gemaakt.

We hebben een plaatje van van de voorkant van het jasje naast een jasjes patroon van de Burda gelegd. Alle veranderingen heb ik er voor haar ingetekend. Zo loopt de midden voornaad anders door en hebben we zelf maar bedacht hoe de achterkant er uit zou zien. In vergelijking met het originele Maxima jasje zitten er nog wel degelijk een hoop verschillen in.

Omdat er weinig tot geen originele PTT Postzakken beschikbaar meer zijn, zonder opdruk van letters, hebben wij gekozen voor een linnen stof die de exacte postzak kleur zo dicht mogelijk benaderd. De rood/wit/blauwe band hebben we uit de huidige PTT Postzakstof geknipt, die nu overal vrij verkrijgbaar is.

Je zou ook lint kunnen nemen, maar deze was of véél breder of juist véél smaller.
Vooraf op het patroon heb ik aangegeven waar deze band moest lopen, zodat je nergens afwijkingen zou krijgen. We hadden specifiek dit gedeelte doorgeslagen met een andere rijgkleur... om fouten te voorkomen.

Wel hebben we lang zitten tobben wat voor sluitingen erop zouden moeten komen. We hebben gekeken naar de Brandenburger sluitingen of Chinese sluitingen, maar een familielid had de beschikking over de helft van de originele postzak sluitingen. Uiteindelijk hebben we voor deze oplossing gekozen. Met andere sluitingen liepen we uiteindelijk vast of stond het helemaal niet leuk.

De rood/wit/blauwe strepen hebben we bij de overslag door kunnen laten lopen door aan de binnenzijde knopen te zetten.

Dit is het resultaat geworden. Weliswaar op een pop die dikker is dan de dame, maar de laatste pasronde gaat volgende week plaatsvinden. Mogelijk dat we de sluitingen dan nog iets veranderen of verstevigen... maar ik ga er van uit dat dit het eindresultaat wordt.

gr. Yolanda


Geen opmerkingen: